Grin under press!


Her den anden dag var jeg til barnedåb i Aarhus, og snakken falder som altid på, hvad vi hver især går og laver. Det ene par der sidder der er begge læger, så jeg benyttede mig af muligheden for at få be- eller afkræftet tesen, jeg fik fortalt på mit sidste møde med sygehusvæsenet. Altså den om at der er forskel på læger alt efter hvilket felt de arbejder med (Se blog her). De kunne begge bekræfte tesen. Derudover kunne de tilføje at de havde oplevet at inden for områder, hvor der er mange tilfælde af tragiske udfald, grines der meget mere kollegaerne imellem.

Når jeg ser på, hvad latter egentlig er for en størrelse, så giver det god mening. Umiddelbart tror vi, at latter er en underholdende ”bonus”, vi får lov at opleve, når vi oplever noget sjovt. Men latter er meget mere end det.

Latter skaber balance

Latter er også en mekanisme, som kroppen bruger til at genskabe balance, når den bliver udsat for stress. Tænk på dig selv på vej op ad bakken i en rutsjebane i tivoli. Lige om lidt går det nedad. Hvad gør du? Jeg har oplevet tre forskellige muligheder:

  1. Du fryser fast – du siger ikke noget, du bevæger dig ikke, men er spændt i hele kroppen
  2. Du skriger, og du skriger højt!
  3. Du griner – jeg gør det sidste 😊

Og så er der selvfølgelig også den fjerde mulighed – du sover. Simpelthen fordi du har prøvet den så mange gange. Det har jeg også prøvet.

Latter kan foreløse stress

Min pointe er her, at når vi bliver udsat for et stort pres, kan latter være en god måde at skabe forløsning. Jeg har også hørt, at soldater som har været udsendt, internt får en meget morbid humor. Også her er det en måde at håndtere den stress, de bliver udsat for.

Når du er under pres, så brug muligheden til at få grinet, og meget gerne sammen med dine kollegaer. Er I i samme situation, så er det oplagt at grine af situationen sammen. Oplever du mere stress så tilsæt mere latter.

Call Now Button